ÁGYI POLOSKA IRTÁS

TÉVHITEK AZ ÁGYI POLOSKÁVAL KAPCSOLATBAN

ágyi poloska 

Íme néhány félrevezető körülmény és téves információ ami miatt az emberek azt hiszik ágyi poloskájuk van:

-Piros pontok jelennek meg a bőrükön látszólag minden előjel nélkül, melyek néha viszketnek, néha hegesen gyógyulnak de mindenképpen eltart pár napig míg eltünnek.

Bár az ilyen jelek valóban származhatnak ágyi poloskától, azonban nem lehet egyértelműen ezt az ízeltlábút hibáztatni, hiszen sok más rovarfaj csípése okoz a poloskáéhoz nagyon hasonlatos tünet együttest.

-Amikor csípést szenvedünk el általában az éjszaka folyamán a lakás egy bizonyos pontján és felébredve környezetünket megvizsgálva nem találjuk a tettest gyanakodnunk kell, hogy nem ágyi poloskával van dolgunk ugyanis a poloska nem képes gyorsan nagy távolságokat megtenni, nem képes gyorsan elhagyni a látóterünket. Meg kell határozni, hogy mivel állunk szemben, vaktában védekezni valami ellen nagy hiba.

-Bőr alatti piros vonalak húzódnak a testfelületen amik viszketnek, főként a testhajlatoknál.

Hallottam már emberektől olyan félrevezető információt, hogy a poloska élhet a bőr alatt és onnan szívhat vért. EZ EGYSZERŰEN NEM IGAZ.

Az ilyen tünetekért a rühatka felelős.

-Egyesek azt a tévhitet táplálják, hogy a poloska gyorsan terjed szobákon, lakásokon, épületeken belül aktívan. Ez az állítás sem igaz. Elképzelhető ugyan hogy megtesz néhány métert a táplálkozás érdekében de legvalószínűbb, hogy a fekhely közvetlen környezetében tanyázik. Sőt egy lakáson belül is az a legvalószínűbb hogy csak a hálószoba fertőzött, ha megtalálja a számítását fölöslegesen nem változtat helyet.

-Egy másik tévhit amit munkám során hallottam, hogy a poloska kizárólag a matracban él.

Ennek nagyobb valóságalapja volt régen amikor a matracok más eljárással készültek mint manapság, azonban az új gyártási technológiáknak köszönhetően nem jellemző, hogy a poloskák be tudnak jutni a matracok belsejébe.

Honnan lehet ágyi poloskánk?

Az egyik leggyakoribb fertőzőforrások a motelek, szállodák ahová a világ minden tájáról érkeznek vendégek akik bőröndjeikben szállítják a vérszívókat. Megtelepednek a szobában ahonnan nekünk elég haza vinni egy darab peterakásra készülő nőstényt.

A nőstény 3-6 petét rak le naponta, amelyeket egy ragacsos váladékkal rögzít is a táplálkozó hely közelében található rejtett résekben, repedésekben. Ha folyamatos a nőstény táplálékforrása, egy kis „szerencsével” akár több száz petét is lerakhat életében.

A peték egy-két héttel a lerakás után kikelnek, a kikelt fiatal állatok úgy néznek ki mint a felnőttek, azonnal táplálkozni akarnak és 5 lárva fázison keresztül érik el a kifejlett állapotukat.

 


 

ÁGYI POLOSKA IRTÁSI FOLYAMAT

Tekintve, hogy a poloskák rejtett életmódú rovarok, vérszívók, és szaporodásuk üteme gyors, az ellenük való védekezés elég nehéz feladat.

• Táplálék megvonással egy zárt lakásban 3 hónap alatt elpusztulnak.

• Leggyakrabban permetezéssel létrehozott tartós méregmezővel védekezünk az ártalom ellen, mely kezelés kiegészülhet hidegköd képzéssel is a megfelelő kiűző hatás miatt.

kézi permetezőkézi motoros permetező

Néhány teendő, melyet az irtás előtt el kell végeznünk:

• Húzzuk el a faltól a szekrényeket, kanapékat, ágyakat nagyjából 10 cm-re, hogy a hátoldalukhoz is hozzá lehessen férni, valamint a belsejükből is pakoljunk ki.

• A szőnyeget is húzzuk el a faltól, vagy ha megoldható tekerjük is fel.

• Vegyük le a falon lévő tárgyakat, képeket, díszeket.

• Ha eltávolítjuk az ágyneműt zárt nejlon zacskóba tegyük bele, a használaton kívüli ágyneműt legalább 40 0C –on mossuk ki, a legjobb ha ki is vasaljuk egyből.


 

Ágyi poloska kézikönyv