CSÓTÁNYIRTÁS

CSÓTÁNYOK BIOLÓGIÁJA

csotany

Ovális, lapos rovarok. Rejtőzködő életmódúak, a fényt kerülik. Éjszaka aktívak. (Ha nappal is lehet látni nagyobb mértékben akkor jelentős fertőzöttségre lehet számítani) Látása gyenge, jellegzetes szaga (csótányszag) van. A táplálékot a csápjain lévő szaglószervvel találják meg. Rágó szájszerve van, mindenevő rovar. Gyors, fordulékony a mozgása. Járó lába van. Szárnyúk általában csökevényes. Petéiket petetokban helyezik el, így nagyobb védelmet biztosítanak utódaik számára. Kifejléssel fejlődnek. <style="text-align: justify;">Meleg párás helyeket kedvelik (konyha, WC, vizesblokk környéke) Nagyon jól szaporodik igénytelen rovar. <style="text-align: justify;">Terjedése mind aktív mind passzív formában előfordul. /aktív : lakások között a csővezetékeknél; passzív : petékkel az élelmiszer csomagolásán/ Az éhezést jól tűrik, viszont a szomjazást nem. Víz nélkül napok alatt elhullnak. <style="text-align: justify;">Kártétele, hogy az élelmiszert megmászva korokozókat hordanak arra és ezáltal allergiát, ételmérgezést okozhatnak. Jelentős fertőzöttség esetén a szaguk kellemetlen, jellegzetes, látványuk undort keltő.

Színe sárgás-barna, nagysága 10-15 mm. A peték száma a petetokban 30-40 db. 15-30 nap alatt kikel. A petetokot nem szórja el, hanem a kikelésig magával cipeli. A lárvaállapotban 5-7 vedlés van, 40-100 napig tart. Imágó 1 évig is elél. Padlószint felett található az előfordulási helye. Ivaréretté kb. 0,5 év alatt válik.

 német csótány

Színe feketés-barna, nagysága 17-30 mm. A hímnek hosszabb a szárnya, a nősténynek elcsökevényesedett. Mindkét nemé repülésre alkalmatlan. A lárváinak egyáltalán nincs szárnya. A petetokot 1-2 nap után elszórja melyek száma a petetokban kb. 16 db. 40-60 nap alatt kikel. A lárvaállapotban 7-10 vedlés van, 3-12 hónapig tart. Imágó kb. 1-3 évig él. Padlószinthez közel található az előfordulási helye. Ivaréretté kb.1-3 év alatt válik.

konyhai csótány

Hazánkban ritkán fordul elő (baromfikeltető, melegház), Amerikában házon kívül is megtalálható. Nagyon meleg kedvelő. Jól fejlett szárnnyal rendelkezik. Siklórepülésben tudnak repülni. Színe vöröses-barna, nagysága 20-40 mm. A petetokot felragasztja vagy elszórja 1-2 nap után. A petetokban kb. 20 db pete van, 40-50 napig tart a fejlődésük. A lárvaállapotban 9-13 vedlés van, 9hónaptól-3 évig is eltarthat. Az imágó kb. 1,5 évig él. Padlószinthez közel található az előfordulási helye. Ivaréretté kb. 1-3 év alatt válik.

amerikai csótány

 

ÉRDEKESSÉGEK A CSÓTÁNYOKKAL KAPCSOLATBAN:

 

Kitartásra és hozzáértésre van szükség házaink, épületeink csótánymentessé tételéhez. Kutatások kimutatták, hogy a csótányok gyorsabban fejlődnek és több utódot hoznak létre ha a populációt valamilyen súlyos behatás érte. Talán már Önök is tapasztaltak csótány népességrobbanást egy épületben 2-6 héttel egy alapos takarítás után. Ez a természet közbeavatkozása a faj fenntartása érdekében. Kezelési ütemterv elkészítése és annak pontos betartása szükséges ha úgy döntünk megszabadulunk a csótányoktól.

A szaktudás kulcsfontosságú a munkamenet megtervezésében. Ha úgy dönt, hogy egy gázmester segítségét kéri, kérdezze ki, hogy milyen módszerrel és milyen irtószerrel kívánja végrehajtani a munkát.

Jegyezze meg, hogy melyek voltak azok a területek ahol a leggyakoribb volt a csótány előfordulás a házban.

Nincs egy olyan sablon eljárás a csótányirtásban mely minden élethelyzetre és környezeti körülményre ráhúzható lenne. Nagyon sok helyen végeztünk már eredményes csótányirtást, sok különböző közületben és magánháznál is, ezért mondhatjuk, hogy a munka soha nem volt kétszer ugyanolyan, mindig máshogy kellett eljárni a környezethez alkalmazkodva.

 


 

VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A védekezés célja:

A helyiségek csótánymentesítése és az eredmény fenntartása.

 

 

 

SPECIÁLIS ELŐÍRÁSOK

Megelőző jelleggel vegyszeres irtást (permetezést) végzünk

• egészségügyi- gyermek és oktatási intézményekben

• élelmiszer és italok előállításra raktározásra alkalmas helyeken

• piacon, vásárcsarnokban

• vendéglátó és közétkezési egységekben és tömegszálláson