MOLYIRTÁS

Élelmiszer-molyok

 

moly

Kistermetű lepkék közé tartoznak. Fejük rendszerint szőrös, ajaktapogatóik kicsik, szívókájuk gyengén fejlett. A kifejlett egyedek nem károsítanak. Testüket fejlett szőrzet és pikkelyzet védi. A fajokra jellemző a pikkelyzet mintája. Szaporodásuk váltivarú, teljes átalakulással fejlődnek. Lárvájuk általában féreg alakú, feje és rágója jól fejlett. Általában 4 lárvastádium van, ezután bebábozódnak. Kizárólag a lárva károsít. Passzív úton terjed, de be is repülhet.

8-10 mm hosszú, szárnytávolsága 14-18 mm. Elülső szárnyai külső fele csokoládé-vörösbarna, a szárnytő szürkésfehér, ibolyásvörös harántsávokkal tarkítva. Hátsó szárnya hamuszürke. A nőstény élete során 300-400 petét rak, naponta 25-140-et kisebb- nagyobb csomókba. 4-5 napig fejlődnek, majd a kikelő lárva azonnal táplálkozik. A falrepedésekben, zsákok gyűrődéseiben gubót szőnek és abban bebábozódnak. 7-10 nap után kikelnek. Fejlődési idejük kb. 6 hét. Évente 2-5 nemzedék kefejlődése lehetséges.A bábok és a lárvák a raktárak védett helyein áttelelnek. A kifejlett példányok éjszaka repülnek, és a mesterséges fény vonzza őket. Elhanyagolt meleg raktárban gyorsan szaporodik. Kártétele a hernyó által készített fonadékfátyolról felismerhető. Megtalálható gabonafélékben, szárított növényi termékekben.

8-11 mm hosszú, szárnytávolsága 14-17 mm. Elülső szárnyának alapszíne világosszürke-sötétbarna. A hátulsó szárnya háromszögű és piszkosfehér. A nőstény 3-12 nap alatt 100-300 petét rak. A lárva kifejlődve 11-15 mm nagyságú hernyó, sárgásfehér, olykor rózsaszínű árnyalatú. A bábállapot 14 napig tart. Fejlődési idejük 40-200 nap lehet. A kifejlett hernyó telel át. Hazánkban 2-3, melegebb vidéken 4 nemzedéke fejlődik. A lepke az alkonyati órákban repül. A mesterséges fény különösen vonzza. Gabonafélékben, szárított növényekben is megtalálható. Rosszul szellőztetett, sötét raktárakban, a hosszabb ideig tárolt terményekben és termékekben szaporodik el tömegesen, de a háztartásokban is gyakran előfordul. Kizárólag a lárva károsít, amely a táplálékul szolgáló anyagban szövedéket készít.

8-11 mm nagyságú, szárnytávolsága 17-25 mm. A fejtetőn szőrpamacs van. Elülső szárnyai keskenyek, csúcsuk tompított, alapszínük ólomszürke. Hátsó szárnyai kiszélesedő, csúcsuk hegyes, színük világos. A nőstény néhány napig tartó élete alatt 200 petét rak. 7-14 nap után kifejlődik a lárva. A lárva feje feketésbarna, a többi része fehér. A lárva 15-18 mm. A szövést azonnal megkezdi, és védelme alatt táplálkozik. A lárva 8-10 hét alatt teljesen kifejlődik. Néhány nap alatt gubót készít és fedett bábbá alakul. A bábok általában csoportosan helyezkednek el és 10-14 napig fejlődnek. A teljes fejlődés 11-14 hét. Fénykerülő, a nappalt nyugalomban tölti. Növényi őrleményekben, gabonában megtalálható.Rágási kártétele nem jelentős, de kiszitálhatatlan ürülékével, szövedékcsomóival jelentős kárt okoz malmokban, pékségekben.


 

VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

Megelőzés: Gyakori anyagmozgatással, időszakos vizsgálattal, tisztán tartással, megelőző vegyszeres védekezés. Fénycsapdákkal, feromonos csapdákkal a berepült példányok összefogásával, valamint berepülés ellen hálózással.

Védekezés célja: Rovarmentesítés, a fertőzöttség megakadályozása.

Irtása: Peték és lárvák gázosítással kifejlett, repülő egyedek légtérkezeléssel, zsákon lévő fejlődési alakok magas hőmérséklettel, mászó lárvák permetezéssel irthatók.