SZÚNYOGIRTÁS

A SZÚNYOG

szunyog

A kétszárnyúak alrendjébe tartoznak. Teljes átalakulással fejlődnek, petéik fejlődéséhez nélkülözhetetlen a víz, amely hőmérsékletének döntő szerepe van a lárvák fejlődésében (20 °C – 1 hónap; 25 °C – 2 hét). A csendes nyugodt vizeket kedvelik a lárvák. A nőstény szúnyogok táplálkoznak vérrel, a hímek növényi nedvekkel. 4 lárvaállapot van az utolsó, a bábállapot. A báb mozgékony (a bábállapot egyébként mozdulatlan szokott lenni) vízfelszínen vagy annak közelében található. A pete gyors fejlődésű, a lárva kb.10 nap alatt kifejlődik, míg a báb 3 nap alatt.

A színe fekete-fehér. A nemét a csápja alapján lehet könnyen azonosítani. A hím párzás után hamar elpusztul. A nőstény szúnyog a vérszívó. Tenyészőhelytől nagy távolságra is el tud vándorolni (5-15 km.) A nap minden szakában táplálkozik. Pete alakban telel. A nőstény a nedves talajra vagy a növényre rakja le egyesével a petéket. Olyan helyre, ami előbb vagy utóbb víz alá fog kerülni. A növekedésük gyors a lárvák 4-5 nap alatt kifejlődhetnek. A lárvák táplálkozása legelésző táplálkozás. A lárva légzőnyílása van a víz felszínén. A bábnak elegendő, ha a hely nedves nem szükséges, hogy víz alattlegyen.

Az imágók nappal a fák között húzódnak meg. Csípése fájdalmas. Bármely élőlény vérével táplálkozik.

Egész éven áttenyészik, és csak olyan helyeken él, ahol télen is talál vizet. Az ember közelében található leginkább. Szennyezet vízben is megél. Nem szükséges rajokban párosodnia. A nőstény a víz felszínére rakja le petéit úgy, hogy azok összeragadva petetutajt alkotnak. A lárvaállapot megegyezik a gyötrő szúnyogéval. A peterakásnál 2-300 petét rak a nőstény. A tenyészhelytől nem távolodik el messze /0,5-1 km/ .Az embervért szereti elsősorban. Vérszívás nélkül is képes petét rakni. Általában este és éjszaka támad.

Fejlődése rendkívül lassú, ezért csak állandó vizekben /tó, mocsár/ A nőstény a vízfelszínre rakja a petéit. A lárva fejlődése sokáig tart /10-11 hónap/ Lárva alakban telel át. A bábállapotban a légzőcsövét növényi szárba fúrja, és onnan vesz levegőt. Rajokban párosodik. Nappal is támadhat, de főleg alkonyatkor. Csípése fájdalmas. Előfordulása főleg állandó vizeknél. A tenyészhelyet 1-4 km távolságra hagyja el.


VÉDEKEZÉS-IRTÁS

Védekezés céljának meghatározása:

• Szabadban elviselhetőségi szinten tartás

• Zárt térben pedig a teljes szúnyogmentesség

Megelőzés:

Elsősorban a tenyészőhelyek megszüntetésére irányul a tevékenység. Ha nem lehetséges, akkor lárvairtó szerrel /larvicid/ kezeljük a területet. Fontos, hogy ezt a készítményt élővízzel összeköttetésben álló víz-gyülemeknél, vizeknél nem szabad használni. Élővizeknél biológiai módszereket használunk, például növekedés gátló vagy kitinképződés gátló mikroorganizmusokat.

Benti tereknél szúnyoghálóval és a riasztószerekkel lehet távol tartani a szúnyogokat.

Irtás zárt térben:

  • • Egyénileg: aeroszol légtérkezelő használata, párologtató (ölő, riasztó hatású);
  • • Szakember által: hidegköd képzés, ULV eljárás, füstképzés, aeroszol palack.

 

Irtás kültéren:

  • • Egyénileg: füstölő, párologtató;
  • • Szakember által: melegköd-képzés (nem hatékony), hidegköd képzés, ULV (méhek védelme kiemelt fontosságú).